19. joulukuuta 2016

Peanut brittle

Viikonloppuna oli kaikenlaista jouluista ohjelmaa: vuoden toiseksi viimeiset pikkujoulut, piparin leipomista ja joululahjakarkkien tekemistä siskon kanssa. Teimme rocky roadia suunnilleen samoilla täytteillä kuin aikaisemmassa postauksessa, mutta piparin, karpalon ja valkosuklaan lisäksi heitimme joukkoon minivaahtokarkkeja. Lisäksi kokeilimme kuvassa näkyvää peanut brittle -karkkia. 

Peanut brittle on kovaa sokerikarkkia, jonka seassa on maapähkinöitä. Samanlaista karkkia voi tehdä myös muista pähkinöistä tai siemenistä. Teimme karkin suoraan Joy of Baking sivustolla olevan ohjeen mukaan (ja käytimme glukoosisiirappia siinä missä ohjeessa sanottiin light corn syrup: en ole varma ovatko ne tarkalleen ottaen sama asia). Karkin tekeminen ei ollut ollenkaan vaikeaa, kunhan mittasi aineet tarkasti, eikä turhaan hötkyillyt kuuman sokerimassan kanssa. Loppuvaiheessa lisätty ruokasooda sai sokeriseoksen kuohahtamaan ja karkkiin muodostui pieniä kuplia, jotka tekivät karkin rakenteen entistä hauraammaksi.

Karkista tuli rapsakkaa ja pähkinät saivat sokeriseoksessa kiehuttuaan ihanan paahteisen maun. Mikään terveysherkku peanut brittle ei tosiaan ole, mutta onneksi se on myös niin makeaa, ettei sitä tee mieli syödä isoja määriä kerrallaan :)

Piparkakkuja leivoin myös ihan mukavan kasan. Ensin käytin pieniä muotteja ja lopuksi isoa possumuottiani, kun taikinan aina uudelleen kauliminen alkoi uuvuttaa. Makoisia pipareita tuli. Meillä tykätään syödä piparit enimmäkseen ilman kuorrutusta tai koristeita, mutta voi olla, että vielä innostun muutaman possun kuitenkin koristelemaan.

Hyvää alkanutta joulunalusviikkoa! Joulu on jo ihan kulman takana :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti