16. joulukuuta 2016

Piparkakkutalo

Piparkakut kuuluvat jouluun kuin grillimakkara juhannukseen. Tänä vuonna innostuimme rakentamaan piparkakkutalon kaupan piparitaikinasta. Edellisen talon rakentamisesta on jo useampi vuosi aikaa, eikä tämä mökki syntynyt ihan kommelluksitta. Ajattelinkin kirjoittaa tähän muistilistan itselleni, jotta muistaisin mikä meni nappiin tällä kertaa ja mitä mokia välttää ensi kerralla :)
 • Kun piirrät talon kaavoja, tee kattopaloista hiukan leveämmät kuin sivuseinistä. Mökin kokoaminen on näin ehkä hiukan helpompaa ja mökkiin tulee kivat räystäät.
 • Tee tuvan ovesta hiukan pienempi, kuin oviaukko on. Ovi paisuu uunissa, kun taas oviaukko pienenee, joten oviaukon kokoisesta ovesta tulee liian suuri mökkiä varten.
 • Talon koristelu ja kokoaminen pikeerillä on hyvä idea. Kärsivällisyyttä tarvitaan enemmän kuin sulatetun sokerin kanssa kootessa, mutta pikeeri ei ole läheskään yhtä pelottavaa kuin polttavan kuuma, tahmea sokeri.
 • Pikeeristä kannattaa tehdä melko vahvaa (eli reilusti tomusokeria!), jotta koristelut pysyvät kauniina, eivätkä leviä.
 • Suunnittele koristepursotukset vaikka paperille ennen kuin alat pursotella.
 • Sulje pursotuspussin avoin pää kuminauhalla välttääksesi pikeerin valumisen lattialle, vaatteille, pitkin pöytää ja jo koristeltujen mökinosien päälle :)
Mutta huolimatta kaikesta sähläämisestä, mökistä tuli aika söpö. Eikä se nyt onneksi ole niin justiinsa näiden joululeivonnaisten kanssa, hatarampikin mökki tuoksuu joululta. Piparinpaisto ei päättynytkään tämän joulun osalta vielä tähän, vaan jääkaapissa odottelee paistajaansa tänään aikaisemmin itse tekemäni taikina. Huomenna siis luvassa lisää leipomistouhuja.

Hauskaa viikonloppua kaikille! Se onkin viimeinen viikonloppu ennen joulua, joten nautitaan siitä! :)

2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä siitä tuli aika kiva, vaikka rakentaminen ei mennytkään kaikilta osin hirmu jouhevasti :)

   Poista