10. marraskuuta 2020

Joulukortit vesiväreillä maalaten

Kuluvan vuoden aikana olen innostunut vesivärimaalauksesta. Kaikenlaisia tekniikoita on kiva testailla ja näihin yksinkertaisiin kortteihin tulee lisämielenkiintoa suolatekniikalla. Vesivärien hienous on siinä, että värien liikettä ei voi täysin kontrolloida ja lopputuloksesta tulee aina hiukan yllättävä. Näitä kortteja ei siis kannata suunnitella liian tarkkaan, vaan antaa värien tehdä tehtävänsä :) 

Tämä onkin ensimmäinen tällainen ohjepostaus joulukuusen juurella, joten jos joku kohta on epäselvä, niin voi toki kysyä kommenteissa tarkennusta :) Mutta pidemmittä puheitta, kortin tekoon!


Korttien tekemiseen tarvitset: 

 • vesiväripaperia (mielellään 300g/m²)
 • lyijykynän
 • jotain pyöreää sapluunaksi, minä käytin pientä teippirullaa (halk. n. 4,5 cm)
 • vesivärit ja siveltimen + vettä
 • hienoa ruokasuolaa
 • mustan ohutkärkisen tussin ja ehkä viivoittimen
Aloita sommittelemalla ympyrät korttipohjalle haluamallasi tavalla. Piirrä ympyrät lyijykynällä sapluunan avulla. Paina lyijykynää kevyesti, jotta korttiin ei tule kovin tummia lyijykynämerkintöjä.

Pallot kannattaa mielestäni maalata yksitellen. Levitä ohut kerros puhdasta vettä ensimmäisen pallon ääriviivojen sisäpuolelle. Kun korttia katsoo viistosti valoa vasten ja näkee kuinka vesi kiiltelee kortin pinnalla, mutta isompia lammikoita ei näy, silloin vettä on sopivasti :)

Lisää sitten ensimmäinen väri ympyrään. Maalaa täpliä tai rentoja viivoja ja anna värin levitä. Muista jättää valkoista tilaa toiselle värille ja yritä pysytellä ääriviivojen sisällä.

Lisää sitten toinen väri. Jos värit sekoittuvat kauniisti yhteen (kuten punainen ja keltainen) anna värien sekoittua ja sekoita niitä myös tarkoituksella toisiinsa. (Tein myös väriyhdistelmällä vihreä-punainen, ja koska noita värejä sekoittamalla tulee ruskeaa, pyrin välttämään niiden sekoittamista.)Ripottele sitten suolaa vielä märän ympyrän päälle. Suolakiteet imevät osan kosteudesta itseensä ja muodostuu hauskoja kuvioita.Maalaa loput ympyrät samoin ja anna työn kuivua kokonaan ennen kuin jatkat.
Kun vesiväri on kokonaan kuivunut, rapsuttele suola irti kortin pinnasta. Suolaa voi joutua hankaamaan hiukan sormella, jotta se irtoaa. Toisaalta ei haittaa vaikka vähän suolaa jäisikin kortin pintaan, koska sen voi ajatella olevan vähän niin kuin kimalletta :)

Piirrä sitten ohuehkolla tussilla ääriviivat joulupalloillesi. Minä tykkään tuollaisesta hiukan huolettoman näköisestä lookista, jossa viivat tehdään "katkonaisina" ja useaan kertaan. Mutta tee sinä sellaiset ääriviivat kuin itse haluat :) Huomaa myös, että karkea vesiväripaperi voi vahingoittaa tussin kärkeä.


Piirrä sitten viivaimen avulla "ripustusnaru" ympyröiden laelta ylöspäin. Oikean kohdan voi arvioida silmämääräisesti tai mitata ympyrän halkaisijan ja arvioida sen mukaan.


Piirrä myös muut haluamasi yksityiskohdat ja lisää jouluinen tervehdys. Valmista tuli! :)


Korttien takapuolelle voi halutessaan liimata vaikka värillisen kartongin. Samoin palloja voi koristella lisää vaikka valkoisella geelikynällä tai askarteluhileillä, tai tietysti ihan millä tahansa keksii :)

Onko siellä jo askarreltu joulukortteja, vai jätätkö ehkä joulukortit lähettämättä? Monet taitavat lähettää nykyisin sähköisiä tervehdyksiä, kuten minäkin olen tehnyt parina viime vuonna. Muutamien ystävien kanssa on kuitenkin tullut yhä edelleen vaihdettua ihan perinteiset joulukortit ja siitä kyllä haluan pitää kiinni jatkossakin!

Mukavaa marraskuun jatkoa!

12 kommenttia:

 1. Kauniit pallot ja aivan erityisen makea heppaviivoitin! 👍😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on retroviivoitin lapsuusajoiltani 90-luvulta:) Se oli pitkään hukassa, mutta löytyi joskus sattumalta, ja otin käyttöön, kun on niin söpö ja kätevän lyhyt:)

   Poista
 2. Jänniä. Hienostuneita. En ole ennen nähnyt tuollaisia 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuolla tavalla tehden tulee kyllä aika jännää ja välillä yllättävääkin jälkeä:)

   Poista
  2. Kiitti kommentista blogiini. Se oli mennyt vanhemman postaukseni perään. Ajattelin tulla sanomaan niin et ihmettele mihin se on hävinnyt jos käyt lukemassa kommenttien vastauksia 🙂 Mukavaa perjantaita!

   Poista
  3. Hei, kiitos kun kun kävit kertomassa :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Tein tuolla samalla tyylillä viime vuoden joulukortit!

  Ps. saanko laittaa postaukseeni jossa mainitsen sinun joulublogin + esittelytekstin tämän postauksen ensimmäisen kuvan? Kirjoittaisin siihen tietenkin että kuva on sinun blogistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, vesiväreillä tulee nätinnäköistä jälkeä. Ja juu, kyllä se sopii:)

   Poista
 4. Tunnelmallinen ja ihana joulublogi sinulla!
  Kauniita joulukortteja! Tekisi mieli kokeilla, onnistuisiko itselläkin.
  Noista vesiväreistä tuli niin lapsuus mieleen, kun mullakin oli juuri tuollaiset pieninappiset vesivärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Kiva, jos innostunut kokeilemaan:) Varmaan isoin vaikutus lopputulokseen on paperin laadulla, hyvällä paperilla värit sekoittuvat kauneimmin. Tuo minun vesivärisetti on vuosikausia vanha, onneksi ne eivät mene ajan saatossa sen kummemmin pilalle:) Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Ehdottomasti postissa lähetetty joulukortti. Olen tehnyt niitä jo pitkin syksyä. Osin maalaamalla kuvan ja painattamalla siitä, mutta myös yksittäisiä askarreltuja malleja. Käyhän kurkkaamaassa.

  Voit kokeille ruokasuolan ohella myös merisuolaa, sormisuoraa tai riisiä. Niistä jää erilaisia kuvioita vesivärin pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla!:) Monenlaisia kivoja kortteja oletkin tehnyt. Kyllä oikeissa postin tuomissa korteissa on ihan eri lailla tunnelmaa, kuin sähköisissä:) Hyvää joulun odotusta!

   Poista