21. joulukuuta 2017

Viime päivien jouluiset ja helpot suklaatryffelit

Joulu on jo melkein täällä! Viime päiviin onkin mahtunut yhtä ja toista jouluista puuhaa. Viime perjantaina kävin kiertelemässä Tampereen joulutorilla ja olipa mukavan tunnelmallista, kun oli luntakin maassa.


Minulla oli myös arpaonnea, kun voitin Kinkkuelämää -blogin arvonnassa piparikorvikset. Posti kulki nopeasti ja korut saapuivat eilen. Hirmu suloiset! :) Toiset pääsevät omiin korviin jouluna ja toisille on jo lahjansaaja suunniteltuna! Kiitokset vielä Jennille :)


Tänä vuonna tein suurimman osan lahjoista itse. Aion lahjoittaa enimmäkseen herkkulahjoja. Pidimme siskon kanssa herkkulahjapajaa viime viikonloppuna ja aika monenlaisia nameja tulikin tehtyä: wiener nougatia, rocky roadeja, juustokeksejä ja paahdettuja manteleita ja pähkinöitä. Wiener nougatin ohjeen otimme Emerald City -blogista, mutta sen sijaan, että olisimme sekoittaneet mantelilastut suklaaseokseen, ladoimme suklaaseoksen ja mantelilastut vuokaan kerroksittain. Tämä oli tosi helppo ja nopea herkku ja maistui ainakin minusta erehdyttävästi esikuvaltaan. Hyvin ehtii vielä pukinkonttiinkin, jos on tarvetta viime hetken herkkulahjoille :)


Juustokekseille minulla ei oikein ole ohjetta, koska tämä oli aika pitkälti sovellettu herkku, eli suolainen murotaikina, johon oli lisätty voimakasta cheddarjuustoa ja kuivattua timjamia. Kuviot otettiin taikinasta piparimuoteilla.


Tällä viikolla tein vielä näkkileipää ja suklaatryffeleitä. Näkkileivän ohje on Isoäidin reseptillä -blogista, mutta itse tein puolikkaan annoksen ja vähensin suolan määrää 0,5 teelusikalliseen.


Suklaatryffeleiden ohje on Joy of Baking -sivustolta. Kirjaan ohjeen ja omat sovellukseni myös tähän alle.


Suklaatryffelit (n. 25 kpl, riippuen koosta)
120 g maitosuklaata
120 g tummaa suklaata
120 g kuohukermaa
13 g voita (n. ruokalusikallinen)
(0,5 tl hienoa appelsiininkuoriraastetta ja tilkka vastapuristettua appelsiinimehua)
kaakaojauhetta

Rouhi maitosuklaa ja tumma suklaa pieneksi ja laita lämmönkestävään kulhoon. Lisää joukkoon voi pieninä nokareina. Lämmitä kerma kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada kerma suklaarouheen päälle ja odota pari minuuttia, että suklaa sulaa. Sekoita esim. taikinakaapimella niin pitkään, että massa on tasaista. Lisää halutessasi joukkoon appelsiininkuoriraaste ja -mehu. Laita tryffelimassa ilmatiiviiseen rasiaan ja jäähdytä jääkaapissa useampi tunti tai yön yli. Tee jähmettyneestä massasta haluamasi kokoisia palleroita ja pyöritä ne kaakaojauhossa. Asettele esim. pieniin muffinivuokiin ja säilytä jääkaapissa ilmatiiviisti.

Massaa kannattaa käsitellä sormissa mahdollisimman vähän, koska se alkaa sulaa nopeasti ja sotkee paikkoja. Minusta tryffelit ovat kauniita, vaikka ne eivät olekaan täsmällisen pyöreitä :) Massan voi myös jakaa osiin ja maustaa eri tavoin. Monet alkoholit tai aromit sopivat hyvin. Itse laitoin osaan massasta appelsiininkuorta ja mehua ja näin tryffeleihin tuli tosi kiva ja hienostunut appelsiinin vivahde. Aluksi kun sekoitin appelsiinin massaan, maku tuntui tosi laimealta, mutta yön yli jääkaapissa oltuaan maku voimistui. Tämäkin on hyvä ja helppo viime hetken joululahja- tai jälkkäri-idea:) Näitä ei tarvitse tehdä edes suurta satsia, sillä niin makoisia ovat, ettei montaa pysty kerralla herkuttelemaan.

Se olisi sitten kolme yötä jouluun. Jouluvalmisteluni alkavat kai olla jo hyvällä mallilla, ellen ole sitten unohtanut jotain. Aaton ateriaa valmistellaan aatonaattona perheen kanssa ja laatikkojakin varten olen jo keitellyt porkkanat ja lantut. Joulusiivouksen aion kuitata viikkosiivouksella, emme vietä joulua kotona, mutta välipäivien lomat aion pitkälti olla ihan kotosalla ja keräillä voimia kevättä varten.

Mukavia joulunaluspäiviä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti