13. marraskuuta 2016

Keksitaikinatryffelit

Kaikenlaiset herkut kuuluvat joulunaikaan. Tykkään viedä itsetehtyjä herkkuja pikkujouluihin ja ne sopivat mukavasti myös joululahjoiksi. Syötävissä lahjoissa on mielestäni myös se hyvä puoli, että niistä ei jää käytön jälkeen mitään säilytettävää lahjan saajalle. Makeisten lisäksi hyviä herkkulahjoja, joita kuka tahansa voi tehdä kotona, ovat ainakin keksit, näkkileipä, hillot, pikkelssit, keksi-/muffinitaikina-ainekset ja granolat.

Kuvassa näkyvät tryffelit tein illanistujaisiin jokin aika sitten ja ne on innoittanut Taste of Home sivulta löytynyt resepti. Perusidea tekemissäni tryffeleissä on sama kuin alkuperäisessä: suklaakuoren alle kätkeytyy keksitaikinapallo. Oma keksitaikinani oli kuitenkin siinä määrin erilainen, että kirjoitan oman versioni vielä tähän alle:

Keksitaikina:
  • 115g voita
  • 165g muscovadosokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 3 rkl maitotiivistettä
  • 4,5 dl kaurajauhoa
  • 2 dl suklaahippuja (maito-, tumma- ja valkosuklaata)
Kuorrutus: 250-300g suklaata

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vanilja ja maitotiiviste. Sekoita joukkoon kaurajauho vähän kerrallaan. Lisää lopuksi pieneksi rouhittu suklaa. Nosta taikina jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.

Kun taikina on jähmettynyt muotoile siitä pieniä palloja. Nosta pallot tarvittaessa vielä jääkaappiin tai pakastimeen.

Sulata ja temperoi suklaa. Suklaan temperointi kannattaa, jotta kuorrutuksesta tulee rapsahtava eikä temperoitu suklaa sula yhtä helposti sormiin kuin temperoimaton. Upota keksitaikinapallot suklaaseen kahden haarukan avulla ja nosta leivinpaperille jähmettymään.

Nämä tryffelit ovat hyvin makeita, joten pieni määrä makeisia riittää pitkälle. Ohjetta voi myös helposti varioida pähkinöillä (kuten alkuperäisessä ohjeessa), kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla ja erimakuisilla karkkirouheilla ja suklaalaaduilla. Makoisaa pikkujouluaikaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti