9. lokakuuta 2017

Jouluterveiset vuodelta 1991

Olen potenut viime aikoina ysärinostalgiaa. Oma lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni sijoittuu 90-luvulle ja ysärimuistoni liittyvätkin enimmäkseen leluihin ja leikkeihin, kirjoihin, lasten- ja nuortenohjelmiin, tietotekniikan kehitykseen, kouluun ja sen sellaiseen. 90-luku oli minulle huoletonta aikaa, jolloin minun ei tarvinnut murehtia aikuisten asioista. 

90-luvulle sijoittuvat myös rakkaimmat lapsuuden jouluni. Omassa perheessäni joulu oli aina vuoden suurin juhla ja siihen valmistauduttiin huolella. Äitini tilasi 90-luvulla Kotivinkin Joululehteä ja ammensi siitä inspiraatiota jouluihimme. Ilokseni totesin, että nuo lehdet olivat yhä tallessa ja sain ne itselleni selailtavaksi. Ajattelin jakaa muutaman inspiraatiokuvan myös täällä blogin puolella, eli seuraavaksi joulunostalgiaa Kotivinkin vuoden 1991 Suuren Joululehden tyyliin!


Lehden kansi on perinteisen punainen ja se lupailee herkkuja, lahjaideoita, koristeita ja askarteluja. Kannessa näkyvä käärekonvehtinauha on jäänyt mieleen ja jotain vastaavaa askartelimmekin koristeeksi jonain lapsuuteni jouluna.

Tummasävyisessä ja utuisessa kuvassa esitellään joulun herkkuja ja ehdotetaan aattoillan menuksi sillejä, kermaperunoita, kinkkua, Brysselin porkkanarengasta, marinoituja papuja sekä jälkiruokasalaattia.

Joulun makeita herkkuja taas ovat puolikuut, mureat pähkinäkakut ja kuvan oikeassa yläkulmassa näkyvät sacherpalat. Sacherpalojen kuvan muistan lapsuudestani, olenhan aina ollut suklaisten herkkujen ystävä. Sitä tosin en muista, olenko tämän ohjeen mukaan tehtyjä sacherpaloja päässyt koskaan maistamaan.

Jouluiseen ruokailutilaan on valittu punavalkoista ruutukuosia, sinipunaista raitaa ja röyhelöitä. Katajanoksa koristeineen ja kynttilät luovat tunnelmaa.

Kauneimmat joulukoristeet neuvotaan keräämään luonnosta. Jäkälät, katajanoksat ja varvut koristavat takanreunusta. Tuikut näyttävät hauskoilta, mutta olisin itse ehkä hiukan huolissani paloturvallisuudesta.

Lehdessä annetaan myös vinkkejä hienojen kranssien askarteluun. Nämä koristeet näyttävät mielestäni tosi kivoilta ja voisin ripustaa niistä minkä tahansa oveeni tänäkin vuonna.

Mainoksissa esitellään muun muassa leipä- ja jäätelökoneita. Meillä ei koskaan ollut jätski- tai leipäkonetta, mutta leipää, etenkin sämpylöitä, leivottiin meillä kyllä silti ahkerasti. Leipäkoneiden kulta-aikaa taisi olla juuri 90-luku, mutta nähtävästi sellaisen voi edelleen hankkia itselleen kodinkoneliikkeestä. Jäätelökoneet taas lienevät edelleen käytössä monissa kodeissa.

Kotivinkin Joululehti oli monipuolinen lukupaketti jo 90-luvun alussa. Vuoden -91 lehden pääpaino oli itse tekemisellä: askartelu, leivonta, ruoanlaitto ja koristelu täyttävät valtaosan lehden sivuista. Kuitenkin lehden sivuille mahtuu myös joulumuistoja, enkelten historiaa ja keräilyä käsitteleviä pitkiäkin artikkeleita sekä humoristinen joulunvalmistelijan tehtävälista.

Monet lehden tunnelmat, värit, ruoat ja koristeet tuntuvat minusta ihan ajankohtaisilta tänäkin vuonna. Osasyy voi olla se, että 90-luku on ylipäätäänkin noussut ainakin jossain määrin uuteen suosioon viime aikoina sisustuksessa ja pukeutumisessa (esim. rottinki, tummataustaiset kukkakuosit ja loimusametti). Toisaalta joulu on niin perinteiden täyttämä juhla, että jo senkin vuoksi monet asiat ovat saattaneet siirtyä menneiltä vuosikymmeniltä nykyjouluihin ihan siltänään.

Tällaista menneen ajan tunnelmaa tällä kertaa :) Hauskaa alkanutta viikkoa jokaiselle ja palataan jälleen jouluisiin tunnelmiin!

Kaikki postauksen kuvat: Kotivinkin Suuri Joululehti 1991.

2 kommenttia:

  1. nämä vanhat lehdet on parhaita.itse myln omani pois joskus kun järki voitti tunteet,nyyh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kyllä tosi tyytyväinen, että nämä oli vielä tallella ja aion jatkossakin säilyttää näitä aarteena :) Mutta totta sekin, että kaikkea ei voi millään säilöä loputtomiin. Olen itsekin hävittänyt mm. suurimman osan vanhoista käsityölehdistäni. Saapa nähdä, kaipaanko niitä vielä joskus tulevaisuudessa :)

      Poista