10. lokakuuta 2018

Kanelilla ja kardemummalla maustettu piimäkakku

Olen vasta viime aikoina päässyt kuivakakkujen makuun. Viime jouluna tykästyin perinteiseen taatelikakkuun ja tänä syksynä mielessäni on pyörinyt kardemumman makuinen kuivakakku. Lapsuudessani 90-luvulla kuivakakkua tehtiin usein Jarmon piimäkakku -ohjeella ja googlaamalla tuo ohje löytyikin esimerkiksi Kuivat kaakut -blogista. Puolitin ohjeen, koska oma kuivakakkuvuokani on tosi pieni ja maustoin oman kakkuni kanelilla, kardemummalla ja vaniljalla. Kakusta tuli ihanan mehevä ja pehmeä ja se maistuu hyvältä vielä monta päivää leipomisen jälkeenkin.



Kanelin ja kardemumman makuinen piimäkakku

2 dl piimää
1 dl sokeria
(vajaa) 1 dl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1,5-2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
3/4 dl rypsiöljyä

Lämmitä uuni 175°C. Sekoita piimä, sokeri ja siirappi kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, mausteet ja ruokasooda. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Voitele ja korppujauhota pieni kuivakakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunissa 175°C lämmössä noin 30 minuuttia. Testaa kakun kypsyyttä tikulla: kun kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jäähdytä kakku, kumoa ja koristele tomusokerihunnulla.

Kuten sanottua, kakusta tuli mukavan mehevä, ja mausteinen maku vain vahvistui, kun kakkua säilytti muutaman päivän jääkaapissa. Ensi kerralla voisin kokeilla korvata osan vehnäjauhoista kaurajauhoilla tai mantelijauhoilla ja sokerin/siirapin määrää voisin myös vielä hiukan vähentää. Toinen hyvä mausteyhdistelmä voisi olla kardemumma ja appelsiinin- tai sitruunankuori. Ja tietysti lähempänä joulua kakkuun voisi lisätä kaikki ne perinteiset joulumausteet. Kuivakakkukokeilut saavat siis jatkua!

Mausteista ja mukavaa viikon jatkoa!

2 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää! :)
    Kuivakakkuihin ei kyllästy koskaan. Meillä on niin runsas porkkanasato, että seuraavaksi leivotaan porkkanakakkua ja -muffineita.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Porkkanaleivonnaiset on kyllä ihan parhaita tähän vuodenaikaan. Mahtavaa, että voit tehdä niitä omasta sadosta :) Porkkanakakkua teinkin jo aiemmin syksyllä, mutta ehkä seuraavaksi kokeilen muffineita. Hyvää loppuviikkoa!

      Poista